neděle 28. března 2021


 Krásný jarní pozdrav všem rodičům a žákům III. A (3. a 5. ročníku).

Přišlo tak dlouho očekávané jaro a s ním krásné slunečné dny a probouzející se příroda. S tímto ročním období jsou každoročně spjaty i svátky jara - Velikonoce a také tak zvaný Pašijový týden neboli také Svatý týden, kdy si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista na Zemi, jeho smrt a vzkříšení. Název Pašijový týden vychází z biblických vyprávění, jde o takzvané pašije, kdy passio znamená latinsky utrpení. Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonoční nedělí neboli Božím hodem Velikonočním. Po tomto týdnu následuje Velikonoční pondělí jako druhý svátek.

Květná neděle - výzdoba kostelů květy, svěcení kočiček nebo vrbových větviček.

Modré pondělí - volný den, kdy lidé nepracovali a kostely zdobili modrou látkou

Šedivé úterý - hospodyně se věnovala úklidu celého domu, vymetala prach a pavučiny.

Škaredá středa - den, kdy se vymetaly komíny od sazí, proto také Sazometná středa. Tento den připomíná zrazení Ježíše Jidášem za 30 stříbrných, proto škaredá. S tím je spojena pověra, že pokud se ten den člověk bude mračit, zůstane mu to po celý rok.

Zelený čtvrtek - kostelní zvony umlkají a "odlétají" do Říma. V tento den se také jedla jídla ze zelených surovin, například zelí, špenát nebo hrách. Ta měla zaručit zdraví na celý rok.

Velký pátek - na Velký pátek byl Ježíš odsouzen, ukřižován a následně pohřben. Podle pověstí se otevíraly hory, které ukrývaly poklady. Nesmělo se nic půjčovat, aby to nepřineslo do domu smůlu a nesmělo se prát prádlo.

Bílá sobota - zvony se vracejí z Říma, připravují se pokrmy, pletou se pomlázky.

Velikonoční neděle - největší křesťanský svátek, Kristovo zmrtvýchvstání. Lidé si nechávali posvětit pečeného beránka nebo mazanec, kdy kus takového pokrmu měl dostat i každý host v domě, část věnovali lidé hospodářství, aby se mu dařilo.

Velikonoční pondělí - kterému se také říká červené. Tento den je spojen s pomlázkou a koledováním. Chlapci se s pomlázkou vydávají koledovat a děvčata jim za odměnu dávají malovaná vajíčka.

Žádné komentáře:

Okomentovat